15 rendkívüli bankjegy, amitől nem válnál semmi pénzért sem


0
Hirdetés

Manapság ritkán használunk papírpénzt. Azonban Angliában még mindig használják van a bristoli font, amelyen egy élénk kerékpáros látható. Az Antarktisznak is van saját pénzneme, azonban nem lehet vele fizetni. Egy hibás bankjegyen pedig nagyot lehet bukni.

A Bright Side összegyűjtötte a legeredetibb bankjegyeket, amit ebben a cikkben megmutat nekünk.

A pénznemen antarktiszi pingvinek vannak.

1996-ban megalakult az Antarktiszi Bank, amely néhány évig antarktiszi dollárt adott ki. Nem lehet velük fizetni: Mivel az Antarktisz nem ország, így nem lehetett saját pénzneme. Azonban ezeket a dollárokat meg lehetett vásárolni, és az összegyűlt összeget kutatásra fordították.

Kanadai dollár az 1950-es években

Hirdetés

Kanadában az 1950-es években II. Erzsébet királynő arcképével ellátott bankjegyet adtak ki. Az emberek panaszkodni kezdtek, hogy a frizurája démoni arcot ábrázol. Ezután rögtön ki is cserélték, de a “démoni” bankjegyért ma már hatalmas összegeket lehet kapni.

Ragyog a modern kanadai dollár

A kanadai bankjegy tud ragyogni, csak egy lézer kell hozzá amit a juharlevélre irányítunk.

Bosznia-Hercegovinában kétfajta papírpénz létezik.

A Boszniai Szerb Köztársaságnak saját bankjegyei vannak. Mindkét típusú bankjegy megegyeznek az értékei és színei, azonban különböző személyek portréi láthatók rajta. Vannak olyan turisták, akik amíg ott nyaralnak, szívesen összegyűjtik a bankjegyek minden változatát.

Hirdetés

Szingapúr feltalálta a Bitcoin bankjegyeket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Coincome (@coincome.info.1) által megosztott bejegyzés

Ezeket Tangem készítette, és okos bankjegyeknek is nevezik. Egy olyan pénztárcáról van szó, amit nem lehet másolni és egy beépített chip található meg benne.

Ezek a bankjegyek már meglehet vásárolni 0,01 és 0,05 BTC összegért. Akár fizikailag is tudunk vele fizetni egy üzletben.

Észak-Írországnak saját pénzneme van, Az emberek fizetnek vele, pedig illegális.

Hiába törvényes a pénznem, sehol nem tudunk törvényes fizetni vele. Azonban széles körben elfogadják. 2066-ban 1 millió 5 fontos bankjegyet adtak ki, amelyen George Best északír futballista látható. Miután megjelent a bankfiókokban, rögtön el is kapkodták a gyűjtők.

Régebben a svájci frankon bibliai jelenetek voltak láthatók.

A svájciak mindig büszkék voltak a bankjegyeikre, ami szokatlan mintákkal volt tele. Később 1950-ben a bankjegyeken a halál táncát ábrázolták, valamint az Ifjúság forrását, egy mitikus forrást, amely visszaadja a fiatalságot annak, aki iszik vagy fürdik a vizében.

A brazil pénznemen egy befejezetlen festményt látszódik.

A bankjegy egyik oldalán Candido Portinari brazil művész látható, a másikon pedig épp munka közben. Érdekes, hogy az elején látható egy vázlat a festményről, míg a bankjegy másik oldalán nincs befejezve.

A Bahamákon volt egy fél dolláros bankjegy.

A bankjegyben csupán az értéke különleges. A Bahamáknak 1966 óta van saját pénznemük. Az 50 centes bankjegyet még ma is használják, bár igen ritkán.

A világon a legkisebb bankjegy. Mérete 1,6 hüvelyk x 1,25 hüvelyk.

A marokkói bankjegy, amit 1944-ben adtak ki, most már 50 éve tartja a világrekordot. Picivel nagyobb csak, mint egy postai bélyeg. A pénznemen pedig egy erődítmény látható.

A világ legnagyobb bankjegye Malajziában található, amelynek mérete 8,65 hüvelyk x 14,5 hüvelyk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mohd Hafriz (@mohdhafriz89) által megosztott bejegyzés

A pénznemen 9 malajziai uralkodó látható, és 2017 decemberében adták ki a Maláj Függetlenségi Megállapodás aláírásának hatvanadik évfordulója alkalmából.

A Feröer-szigetek pénze úgy néz ki, mint egy képeslap.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tarak.Notafilia (@33.tarak.notafilia) által megosztott bejegyzés

A Feröer-szigetek önálló terület a Dán Királyságon belül. A feröeri korona különbözik a dán koronától. A bankjegyeken akvarell tájképek láthatók, amit Zacharias Heinesen készített. A Feröer-szigetek éghajlata főként csapadékos, és évente 210 esős vagy havas nap van.

A bankjegyek között szépségverseny folyik, amit tavaly Aruba nyerte meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@papelmoneda.es által megosztott bejegyzés

A versenyt a Nemzetközi Bankjegy Társaság szervezi meg, akik évente kiválasztják az év bankjegyét. 2019-ben az arubai 100 florinos bankjegy nyerte meg a versenyt. A pénznem első oldalán egy smaragdzöld színű iguána látható, a hátsó oldalán pedig táncoló nők. Az az egyik legbiztonságosabb bankjegy a hamisítás ellen. Főként a nagy dombornyomásnak, a színváltó tintának köszönhetően.

A hibás bankjegyek jó jövedelemre tehetnek szert.

Vannak olyan emberek, akik nemcsak ritka, hanem hibás bankjegyeket is próbálnak megszerezni.

Reddit-en tette közzé egy ember, aki a következőt írta hozzá: “Anyám egy bankban dolgozik, ez egy köteg bankjegy mellé érkezett. Kíváncsi voltam, mennyit érhet”.

Valaki a következőt válaszolta: “Megkérdeztem egy rokonomat, aki pénzgyűjtő. Azt mondta, hogy 350 dollárnál kezdődhet, és akár 2000 dollárig is felmehet”. 

Más pedig azt mondta, hogy az ár valamivel alacsonyabb lehet, és hozzátette: “Azt mondanám, hogy 500-1000 dollár lenne a reális”.

via

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is.

0
admin